Giriş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme

Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme

Bir kurumun değer katan fonksiyonları üzerindeki genel giderlerin artmasının temel nedeni, satış, hizmet, Ar-Ge, satın alma, lojistik, üretim planlama, kalite kontrol, sipariş işleme vb. gibi birçok iş süreci üzerindeki planlama kontrol ve performans izleme gibi faaliyetlerin artmasıdır.

Bu da bir kuruluşta genel giderlerin toplam maliyet içindeki yüzdesinin giderek arttığını göstermektedir. Başka bir deyişle, direkt işçilik ve direkt malzeme maliyetlerinin toplamının toplam maliyete oranı azalmaktadır.

Bunun bir sonucu olarak, genel giderleri direkt işçilikle ilişkilendirmek giderek zorlaşmaktadır. Maliyet analizi verileri, analiz için uygun olmayan çok genel bilgileri göstermektedir.

Günümüzün rekabetçi iş ortamı “doğru” maliyet bilgisi gerektirmektedir.

Maliyet şeffaflığı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ABC)

Büyük miktarda masrafı olan işlevler var mı?

Örneğin; BT maliyetleri sizin için bir “kara kutu” mu?

Mevcut maliyet muhasebesi sisteminin bir parçası olan Faaliyet Tabanlı Maliyetleme hesaplamaları, iş süreç maliyetlerini tüm maliyet alanlarını kapsayacak şekilde belirlememize, ürün, müşteri, satış kanalı karlılıklarını hesaplamamıza ve simülasyon yaparak bütçe planlamamıza yardımcı olur.

Çözümlerimiz, iş süreçleri yönetimi ve reengineering çalışmalarında kullanılacak iş süreçleri maliyetleri bilgisini size sağlar.

Sunduğumuz yazılımlar, organizasyonel yapıyı ve süreç modellerini kolayca oluşturmanızı ve iş süreç maliyetlerini fazla çaba harcamadan net bir şekilde belirlemenizi sağlar.

Ayrıca, bu hesaplamaların sonuçları, maliyetleri satış kanalları veya müşterilerde ayrıştırarak gerçek ürün maliyeti ve müşteri karlılığı gibi stratejik kararlar almak için değerli bilgiler oluşturur.

Uzun Vadeli Maliyet Azaltma Çalışmaları

Maliyet azaltma çalışmalarımız sadece kısa vadede ve düşük ölçülerde mi fayda sağlıyor?

Faaliyet Tabanlı Maliyetleme/Yönetim (ABC/M) iş süreçleri maliyet analizi çözümlerimiz aşağıdaki sorulara cevap vererek uzun vadeli maliyet azaltma çalışmalarında size destek olur:

İş süreç maliyetleriniz ne kadar ve bunların ürün/hizmet maliyetlerinize etkileri neler?

Hangi iş süreçleri en yüksek maliyete sahip?

Hangi ürün/hizmetler kurumunuz bünyesinde üretilmeli, hangileri dışarıdan tedarik edilmeli (Yap ya da Satın Al kararı)

Kâr etmek için ürün/hizmet fiyatları minimum ne olmalıdır? (Başabaş noktası nedir?)

Planlanan ürün/hizmetin üretimi için gereken kaynak miktarı nedir?

Yeniden tanımlanan performans ölçütleri iş süreci maliyetlerini nasıl etkileyecektir?

Genel gider/toplam maliyet kuruluşun iş süreçleri içinde nasıl dağıtılmaktadır?